Ervaringen

Tijdens mijn jarenlange praktijkvoering heb ik vele mensen mogen begeleiden met zeer diverse ziekten, aandoeningen of fysieke beperkingen. Hieronder volgen enkele ervaringen van ex- cliënten. Je leest onder meer wat ze bereikt hebben en hoe ze mijn begeleiding ervaren hebben.

Heel prettig, betrokken en steunend. Daar waar nodig confronterend en spiegelend

De rol van Jacqueline tijdens de sessies was heel prettig, heel betrokken en steunend. Maar daar waar nodig confronterend en spiegelend. Ik vond het sterk aan haar dat ze verbanden wist te leggen tussen gebeurtenissen en situaties, ook al waren die in verschillende gesprekken naar voren gekomen. Door haar betrokken houding wist zij mijn gedrag te spiegelen en mij te confronteren zonder dat dit kwetsend of aanvallend was. Ze stond echt naast mij. Maar zij liet zich echter zeker niet afleiden. De kern of de zere plek moest boven komen. Hierbij hield ze altijd het overzicht. Heel sterk hieraan vond ik dat zij een groot arsenaal heeft aan technieken en vaardigheden waarmee ze me verder kon helpen. De oefeningen maakte de sessies inzichtelijk en behapbaar. Door de grote verscheidenheid aan technieken was elke sessie weer anders en leerzaam en echt op mij afgestemd. Haar betrokkenheid bleek ook uit het feit dat zij zaken goed vastlegde. Voor mij was dat een teken dat zij haar zaken optimaal voor elkaar wil hebben voor de client.

Weer grip over mijn leven

Na mijn ziekte periode van het niet aangeboren hersenletstel (NAH) wilde ik  weer meer grip krijgen op mijn leven. Ik wilde graag deze periode verwerken en weer, na het wegvallen van mijn werk, een goede invulling geven aan mijn leven. De therapie heeft mij veel inzicht gegeven in mijzelf en mijn gedrag. Wat er voor gezorgd heeft dat ik weer meer grip over mijn leven heb.

Eerdere hulpverleners bleven te veel ‘aan de oppervlakte’

Destijds heb ik Jacqueline om hulp gevraagd vanwege slaapproblemen. De mogelijkheid van hypnotherapie leek mij wel wat. Uiteindelijk zijn we al een tijd aan ‘t werk, ook al omdat ik een aantal jaren daarvoor gevallen was met de fiets en traumatisch hersenletsel (pcs, een vorm van nah) heb opgelopen. Dát zet je leven op zijn kop! Jacqueline heeft mij al op veel terreinen geholpen, waardoor ik veel beter met de nah-beperkingen kan omgaan. Maar ook ‘oud’ zeer kwam aan bod, waarbij EMDR een nieuwe effectieve benadering bleek te zijn. Verrassend omdat eerdere hulpverleners kennelijk teveel ‘aan de oppervlakte’ bleven. Dankzij de warme en deskundige hulp van Jacqueline kan ik praten over een Marijke 2.0 die, ook al is ze al 72, een waardevol leven wil leiden.

Vanaf het moment dat ik bij Jacqueline begon voelde ik me begrepen

Nadat ik 3 jaar geleden een ongeluk kreeg waardoor ik werd gediagnostiseerd met CRPS (complex regionaal pijn syndroom) kwam ik in een wervelwind van emoties. Om te leren omgaan met mijn pijnen en de daarbij behorende gevoelens van onmacht kwam ik kort daarna bij Jacqueline. Vanaf het moment dat ik bij Jacqueline begon voelde ik me begrepen. Zij leert je hoe je hier goed mee om te gaan. Bij mij is het nu zover dat ik bijna geen pijn meer heb. Ze geeft je de juiste handvatten en tools om jezelf te verbeteren. Ik ben heel erg blij dat ik naar haar toe ben gegaan. Ik kan het iedereen aanraden zelfs als je geen chronische ziekte hebt!

Je hoeft niets met het geluid

De begeleiding met hypnotherapie en ACT was verrassend en effectief.

In drie sessies tijd is mijn overprikkeling bij geluid van een 7,5 naar een 2,5 gedaald. Dit is fantastisch! De slogan: ‘Je hoeft er niets mee met het geluid, laat het maar gaan’, is helpend geweest. Daarnaast het verleggen van de focus op iets anders dan alleen het geluid!

Een steuntje in de rug

Ik heb de begeleiding door Jacqueline als zeer prettig ervaren. Ze creeert een veilige en vertrouwde sfeer. Een toegevoegde waarde vind ik dat ze naast professionele deskundigheid ook ervaringsdeskundigheid heeft. Ze deelt soms haar ervaringen op een prettige manier, zonder dat het meteen alleen over haar gaat. Meer ter illustratie hoe je in een situatie kunt reageren.  Ik vind het ook fijn dat het geen ‘zwaar’ en ‘diep’ therapeutische aanpak is waarbij er gegraven wordt en alles overhoop gegooid wordt, maar meer een steuntje in de rug en coaching hoe ik met mijn ziekte MS (multiple sclerose) om kan gaan in relatie tot anderen

Steviger in mijn schoenen én genieten van de grote en kleine dingen in het leven

Mijn doel was het accepteren van mijn ziekte Colitis Ulcerosa en beperkingen. Jacqueline heeft mij hierbij geholpen met begrip, humor, creativiteit en kennis van zaken. Gaandeweg in het traject zijn er nog veel andere aspecten van mijn leven langsgekomen, waarin ik heb geleerd dat eigenlijk alles gelinkt is met elkaar. Ik kan nu een waardevoller leven leiden, heb helder wat ik belangrijk vind en sta daardoor steviger in mijn schoenen.

En ik leer beter te genieten van de grote en kleine dingen in het leven! Dankjewel.

Mijn positieve kijk op fibromyalgie en hypnotherapie

In de loop van de jaren namen niet alleen de pijnklachten toe, maar merkte ik dat ik er eigenlijk geen raad mee wist hoe ik er beter mee om kon gaan. Ook trad de vermoeidheid steeds meer op de voorgrond en kwam ik eigenlijk in een cirkeltje terecht. Hoe vermoeider, hoe meer pijn, hoe meer ik ging piekeren en mijn positieve stemming van vroeger was op een gegeven ogenblik ver te zoeken. Ik kwam bij Jacqueline Kempers in Leiden terecht. En zoals ik ben, was ik eerst sceptisch of hypnotherapie wel iets voor mij zou zijn maar vooral of het me de verbetering zou brengen die ik voor ogen had. Ik zag vooral op tegen het ontspannen en daarmee mezelf overgeven. Nu, 4 maanden later ben ik ongelofelijk opgeknapt van de bezoekjes aan Jacqueline! En ik heb dankzij haar begeleiding en hypnotherapie (en natuurlijk mijn doorzettingsvermogen) weer het gevoel dat ik geniet van de dingen, dat ik weer lekker in mijn vel zit en dat ik het leven weer aankan!

In enkele sessies meer vertrouwen

Al vele tientallen jaren speelt mijn heupafwijking een te bepalende rol in mijn leven. In slechts enkele sessies heb ik door de hulp van Jacqueline meer vertrouwen in mezelf en de toekomst gekregen.

Ik heb geleerd om te gaan met mijzelf i.p.v. met mijn ziekte

Wat ik allereerst heb bereikt is het vaststellen dat het op zich een doel was/is om te leren leven met een ziekte (ongeneeslijke beenmergaandoening). Daar ben ik dankzij de begeleiding echt veel verder mee gekomen. Mijn basisgedachte vooraf was vooral: “hoe kan ik mijn leven zó inrichten dat de ziekte er niet toe doet / dat het een kwestie is van accepteren en dan een manier vinden om ‘om’ dat gegeven heen op de oude voet te blijven doorgaan”. 

Dankzij de begeleiding heb ik eigenlijk direct leren ervaren en accepteren, dat het ziekzijn er vanaf nu bij hoort. En dat ik met die wetenschap vrede moet sluiten. Mijn doel was omgaan met de ziekte, maar ik heb eigenlijk geleerd om om te gaan met mijzelf, hoe ik aankijk tegen mijzelf en welke waarden ik toebedeel aan bepaalde aspecten van mijn leven. Doordat ik ziek geworden ben, is alleen duidelijk geworden welke normen en waarden ik in mij heb, en welke van deze normen en waarden ik wil houden en welke ik wil veranderen. Dat helpt bij het accepteren van ziek-zijn, maar natuurlijk feitelijk helpt het bij hoe je in je leven staat.

Ik voelde me veilig, begrepen en gehoord

Ik ben zeer tevreden over de begeleiding vanwege je flexibiliteit, goede communicatie, persoonlijke benadering en de manier waarop je maatwerk levert. Als coach beschik je over een unieke combinatie van theoretische kennis en ervaringsdeskundigheid. Precies deze combinatie maakte dat ik me veilig en begrepen, gehoord voelde, wat voor mij cruciaal was voor de behandeling. Ik stelde het op prijs dat je voorbeelden uit je eigen leven gaf en je tegelijkertijd ook goed in mijn belevingswereld kon verplaatsen. Tot slot wil ik nog benoemen dat je me als mens (en niet als patiënt) tegemoet trad, waardoor ik een gevoel van gelijkwaardigheid heb ervaren.
(Persoon met Ehlers Danlos)

Het traject heeft een enorme doorwerking gehad op mijn leven

Als partner van mijn vrouw, die diverse auto-immuunziekten heeft, was het voor mij zeer prettig om met Jacqueline gesprekken te voeren. In de evaluatie was het verbazend hoeveel ‘beter’ ik mezelf scoorde op verscheidene aspecten. Ik merk dat ik heel wat meer ‘aanwezig’ ben in mezelf en in het leven dan voor ik begon. En natuurlijk blijft het iets om voortdurend aan te werken. Jacqueline begeleidt in een rustig gesprek met hier en daar inzet van werkvormen. In eerste instantie had ik meer ‘vuurwerk’ verwacht: Intense momenten van inzicht of emotie. Maar het traject wel enorme doorwerking gehad op mijn leven, en daar gaat het om!

Ik heb me zeer vertrouwd gevoeld bij Jacqueline

Ik heb in de begeleiding stappen kunnen zetten om het leven met een chronische ziekte meer plek te geven, grenzen te stellen waar nodig, te werken naar een situatie waar zo uiteindelijk bleek, betaald werk geen deel meer uitmaakt van mijn leven.

Jacqueline heeft oog voor wat er speelt op elk moment en kan snel schakelen om op verschillende manieren de client stappen te laten zetten in wat er op dat moment van belang is. Ik heb me zeer vertrouwd gevoeld bij Jacqueline en met haar professionaliteit en kennis heeft zij op een positieve manier bijgedragen aan het accepteren en een plek geven aan de veranderingen waar ik op dat moment voor stond. Ze heeft me geholpen te onderzoeken waar nieuwe mogelijkheden liggen om ondanks het hebben van de chronische ziekten Primaire Scleroserende Cholangitis (PSC) en Colistis Ulcerosa een waardevolle bijdrage te leveren en een zinvol en waardevol leven te kunnen leiden.

Ik kan weer genieten van het dagelijks leven, ondanks mijn beperking!

Ik ben op advies van mijn revalidatiearts bij Jacqueline in contact gekomen. Na een gedegen intake gesprek ben ik met enige scepsis aan een behandeling begonnen. Al snel bleek dat mij scepsis onterecht was. In een zeer turbulente periode in mijn leven heeft Jacqueline mij op een professionele manier geholpen om weer structuur en een positief gevoel  in mijn leven te krijgen. Zij weet goed de kern van het probleem bloot te leggen. Door middel van gesprekken en thuis opdrachten heb ik veel geleerd en bereikt. Ik ben blij en dankbaar dat ik van haar kennis gebruik heb kunnen maken en weer kan genieten van het dagelijks leven, ondanks mijn beperking door Cerebrale Parese!

Wat voor mij bij aanvang een utopie leek heb ik toch bereikt

Doordat ik te maken heb met meerdere chronische ziekten waaronder SAB ben ik op advies van het Rijnlands Revalidatie Centrum gestart met coaching bij LEEF. Met Jacqueline geïnventariseerd waarom ik het gevoel had dat er bij mij zoveel onbalans was in ratio en emotie. Samen doelen gesteld en aan de slag gegaan. Na 10 sessies hebben we de balans opgemaakt en het coaching traject afgesloten. Wat voor mij bij aanvang een utopie leek heb ik toch bereikt. Van boos, onzeker en doemdenken naar meer interne rust en (weer) vertrouwen in de toekomst. Bij dit alles heb ik je begeleiding als zeer prettig ervaren. Ondanks dat je ervaringsdeskundigheid maar heel beperkt ter sprake is geweest, was het voor mij net het zetje in de rug om anders naar dingen te kijken.

Er gaat een nieuwe wereld voor me open, zo relaxed nu

Doordat ik nu wel mijn kwetsbaarheid durf te laten zien wordt ik zichtbaarder en is grenzen aangeven zoveel makkelijker geworden. Er gaat een nieuwe wereld voor me open, zo relaxed nu. Ik ben losser en opener geworden. Dank!
(Persoon met Diabetes)

Zet in de goede richting

Ik heb je aanwezigheid als prettig en ondersteund ervaren. Het heeft mij een zet in de goede richting gegeven. Ik heb veel gehad aan je begeleiding die op een ervaren, rustige, vriendelijke, begripvolle en deskundige manier heeft plaatsgevonden.
(Persoon met hersenletsel en andere beperkingen door ongeval)

Het gezamenlijk gesprek is ook heel nuttig geweest

Mijn vriendin heeft moeten leren om op een andere manier met haar beperkingen van het hersenletsel om te gaan, sneller op de rem te gaan staan en een positiever zelfbeeld te krijgen. De gevolgde therapie heeft daar goed bij geholpen. Ze heeft een realistischer beeld van haar mogelijkheden, geeft beter haar grenzen aan en heeft ook meer vrede met het feit dat ze niet altijd kan wat ze zou willen of moeten van zichzelf. Voor mij is het heel fijn dat ze nu beter verwoordt wat ze wel en niet aankan - dat is niet altijd makkelijk, natuurlijk, maar het voorkomt een hoop misverstanden en maakt het makkelijker om plannen te maken en aan te passen. Het gezamenlijk gesprek is ook heel nuttig geweest om duidelijk te krijgen wat we allebei voelden in deze situatie - en uiteindelijk hebben we nu dan besloten om te gaan samenwonen!

Met 3 sessies hypnotherapie ben ik van mijn PDS klachten af

Met 3 sessies hypnotherapie ben ik van mijn PDS klachten af. Daarnaast was mijn wereld klein geworden omdat ik niet weer weg van huis durfde te gaan. Ik ging alle spontane en sociale contacten vermijden omdat ik bang was dat ik op onverwachte momenten naar het toilet moest. Nu heb ik mijn vrijheid terug!! Zo stap ik bijvoorbeeld gewoon in de trein en bedenk me niet eens meer dat er in de sprintertrein geen wc aanwezig is.  Ik maak me niet druk meer, pieker niet meer en geniet nu volop van mijn vrije leven. 

Ik ben een gelukkiger mens geworden

Wat mij zo goed is bevallen is de persoonlijke aanpak van Jacqueline. Ze gebruikt verschillende behandelmethodes en technieken, afhankelijk van de aard van het probleem en de persoonlijkheid van de cliënt. Ze weet de kern van het probleem zo te formuleren dat je er zelf mee aan de slag kan en zelf tot een oplossing kunt komen. Door haar eigen situatie herkent ze de problemen die het gevolg zijn van een chronische ziekte of beperking.

In de praktijk betekent het dat ik door haar begeleiding heb geleerd om mijn klachten ten gevolgde van CVA en burn-out serieus te nemen en voor mezelf op te komen, zowel in mijn werkomgeving als privé. Problemen zijn helderder geworden waardoor het ook makkelijker is om uit te leggen wat mijn behoeftes zijn. Ik ben een gelukkiger mens geworden doordat ik veel milder en minder streng ben voor mezelf. Ik gun mezelf rust en ruimte en 'moet' minder.

Verder op en uit-bouwen van leven

Ik heb Jacqueline ervaren als een zeer prettig mens met een luisterend oor. Haar begeleiding voelde voor mij prettig en vertrouwd. Uit mijn lange en ingewikkelde verhaal haalt ze haarfijn de belangrijke doelen om verder samen op te pakken. Haar begeleiding heeft mij inzicht gegeven over mijn situatie.
(Persoon met CVA)

Nooit het gevoel gehad dat ik een nummer was of dat je een standaardaanpak van de plank haalde

Het vertrouwen in mijn lijf is weer gegroeid, nu moet ik het blijven vasthouden. Mijn PDS klachten zijn verleden tijd. Ik heb je als zeer prettig, betrokken, persoonlijk ervaren. Nooit het gevoel gehad dat ik een nummer was of dat je een standaardaanpak van de plank haalde. Je speelde in en sloot aan op wat op dat moment nodig was voor mij. Het was een mooie mix van een lach, traan, praten, stilte en ervaren.

Maak kennis

Neem vrijblijvend contact op voor je vragen of aanmelding.