Omgaan met een chronische aandoening blijft werk in uitvoering
Met een chronische ziekte heb je meestal geen uitzicht op volledig herstel en leef je vaak met een variabel (ziekte) verloop. Persoonlijk gebruik ik liever de term chronische aandoening dan chronische ziekte omdat iemand met een chronische ziekte niet voortdurend ziek hoeft te zijn is én ook omdat je uit meer bestaat dan je aandoening.
Te vaak wordt een chronische zieke in de maatschappij benaderd als patiënt of zorgobject, en geplaatst in een afhankelijke rol.

Graag verleg ik de focus naar de dingen waartoe je als mens met een chronische aandoening in staat bent. Zodat je vanuit je eigen autonomie en regie kunt handelen. Met zowel aandacht voor het verlies, acceptatieproces als aandacht voor de (on)mogelijkheden. 

Ook ga ik ervan uit dat ieder mens zélf de (onbewuste) mogelijkheden bezit om verder te groeien en te leren. Bij mijn begeleiding gaat het erom om die mogelijkheden aan te boren en verder uit te bouwen. Ik bied diverse werkvormen aan zodat je vanuit je eigen oplossend vermogen je eigen manier vindt om met je vragen, moeilijkheden en dilemma’s om te gaan. 

  

Omgaan met een chronische aandoening blijft werk in uitvoering
Zo kun je hulp gebruiken, direct na de diagnose of revalidatie, maar ook na jaren leven met een chronische aandoening kun je voor nieuwe vragen of dilemma's komen te staan. Lees meer over thema's of Mogelijke onderwerpen.