In de media 

"Als je een traan laat betekent dat niet dat je de ziekte niet hebt geaccepteerd".

https://rommelendedarmen.wordpress.com/2016/08/19/als-je-een-traan-laa

Interview met Jacqueline Kempers over het acceptatieproces van een chronische ziekte 

Levensverhalen

 

Deep sea diving

Sue Austin vertelt dat de rolstoel weer haar vrijheid terug gaf. Ondanks haar herwonnen vreugde en vrijheid veranderen de reacties van mensen om haar heen. Daarmee verloor ze in eerste instantie haar eigen geloof in wie ze is. Via haar creatieve uitingen communiceert ze over de vreugde en vrijheid die ze voelt in een rolstoel.

 

A broken body isn't a broken person

Als de crosscountry skiër Janin Shepherd volop in training is voor een olympische medaille wordt ze aangereden. Ze vertelt over haar herstel. Haar boodschap: "je bent niet je lichaam".

 

 

 

Mayson Zayid
I am from Palestina, I am a Moslim, female, disabled and ……..…I live in New Yersey.
Met veel humor vertelt zij over haar leven met haar handicap.

 

 

 

Boeken

 

          Janet Bouwmeester -  Ziekelijk gelukkig

Janet Bouwmeester (1978) hoorde op haar 19de na een gevecht van twee jaar dat ze lupus heeft. Er volgde een fase van herstel, maar ook ontkenning en een jong leven dat overhoop lag. Toen ze na een flinke terugval in 2006 haar laatste hoop had gevestigd op herstel in een revalidatiecentrum gaf die periode haar het inzicht dat ze beter met de ziekte kon leren leven dan zich ertegen te verzetten.
Dit boek laat zien hoe je op een positieve manier kunt omgaan met alle reacties en gevoelens die het chronisch ziek zijn bij je los maken.

 

boek-voor-even-weer-gezond            Yvonne Peschier - Voor even weer gezond

Gedichten en verhalen, geïnspireerd op ontmoetingen met patiënten met kanker. In dit boek weet kunstzinnig therapeute Yvonne Peschier de verbinding te maken tussen beelden en teksten als poëtische brug tussen ratio en emoties. Het geeft een letterlijk en een figuurlijk beeld van wat patiënten doormaken en hoe ze nieuwe krachten en mogelijkheden weten te ontdekken.

 

boek-leven-acceptatie          Annemarie Postma - Leven in acceptatie

Voor de moderne mens die alles denkt te kunnen plannen en regelen valt het niet mee om het leven te nemen zoals het komt. We hebben tenslotte récht op geluk, denken we. Helaas voldoet de realiteit niet altijd aan onze verwachtingen. We krijgen in de loop van ons leven allemaal met de grilligheden van het leven, teleurstelling en verdriet te maken want we hebben nu eenmaal niet alles in de hand. En hoewel we de tijd niet kunnen terugdraaien, kunnen we wel zelf bepalen hoe we omgaan met wat er gebeurt. Sterker nog: teleurstellingen en tegenslagen kunnen juist de beslissende momenten voor positieve verandering in je leven zijn.

 

           Violet Falkenburg - Veerkracht

Violet Falkenburg vertelt aan de hand van veertien interviews hoe ervaringsdeskundigen omgaan of omgingen met een ingrijpend verlies. Zij was nieuwsgierig naar de manier waarop mensen de draad weer op hebben gepakt, naar wat hen hielp en wat juist niet.
Uit de indringende verhalen in 'Veerkracht' blijkt eens te meer dat er geen chronologie of hiërarchie in leed is.

 

 Metafoor

 

  • Over het omgaan en leven met beperkte energie. Lees meer over de "spoontheorie "

 

  • Over het omgaan met je demonen (gedachten, gevoelens). Accepteren of vermijden. Een metafoor uit de Acceptance and Commitment Therapy. ACT is een visie en werkwijze van waaruit ik veelal werk.